DINASTII VIOLONISTICE CELEBRE - FAMILIA GUARNIERI

Guarneri (adesea mentionata în formulare latinizata Guarnerius) este numele de familie al unui grup de luthieri celebri de la Cremona-Italia, secolele 17 si 18, a caror faima poate considerata comparabila cu cea a familiilor Amati si Stradivari. Unii dintre violonisti mari din lume - Paganini, Heifetz , Menuhin, Perlman au manifestat preferinte fata de familia Stradivaris. Diferentele sunt percepute ca un sunet mult mai stralucitor si puternic la Stradivari, comparativ cu un sunet mai sombrat la Guarnieri.

Andrea Guarneri (c. 1626 - 7 decembrie 1698) a fost ucenic în atelierul lui Nicolo Amati. Instrumentele sale timpurii sunt în general bazate pe modelul "Grand Amati" , dar sa luptat pentru a produce unele viole fine, dintre care una a apartinut lui Primrose.

Doi dintre fiii lui Andrea continuat traditiile tatalui:Pietro Giovanni Guarneri (Pietro da Mantova) si Guarneri (Filius Andreae), care sa alaturat atelierului tatalui sau, în Cremona, mostenit în 1698. El este socotit printre creatorii de viori mari, concurând cu Stradivarius. Din 1715 a fost asistat de catre fiii sai.
Giuseppe Giovanni Battista era tatal a doi producatori de instrumente: Pietro Guarneri (Pietro da Venezia) stabilindu-se în Venetia. Aici, el a combinat tehnicile cremoneze ale tatalui sau cu cele venetiane. Primele sale etichetele originale sunt datate Venetia din 1730. Instrumentele sale sunt la fel de rare si extrem de apreciate ca si cele ale predecesorilor.

Bartolomeo Giuseppe Guarneri (del Gesu) a fost apreciat drept cel mai mare lutierul din epoca, fiind cunoscut sub numele de del Gesu ("lui Isus"), deoarece etichetele sale încorporau întotdeauna caracterele IHS (Iota-eta-sigma, un acronim grec pentru Iisus Hristos) si o cruce romana. Instrumentele sale schimba semnificativ traditia familiei, promovând un stil unic. Faimosul instrument favorit al lui Paganini, Il Cannone Guarnerius a fost un Guarneri del Gesů (1743). Au cântat în secolul al XX-lea pe "del Gesu" Grumiaux, Menuhin, Heifetz, Kogan, Kyung Wha Chung, Rabin, Silverstein, Stern, Perlman, Midori, Rachel Barton Pine, Szeryng, Sarah Chang si , bineânteles, George Enescu, al carui instrument este acum încredintat lui Gabriel Croitoru.

Vioara Guarneri, de la Enescu la Gabriel Croitoru